Kaulan venytykset

Tervetuloa Niilolan Tilan / Hevosten Hyvinvointikeskuksen kotisivuille!

Niilolan Tilan omistaa Henna ja Jari Halonen. Niilolan Tila / Hevosten Hyvinvointikeskus  sijaitsee Juuan Etelä-Vuokossa, Pohjois-Karjalassa.

Vuonna 2015 valmistui Niilolan tilalle Hevosten Hyvinvointikeskus joka tarjoaa tiloissaan Hevosshiatsuhoitoja , Suolahuonehoitoja, Infrapunasolariumhoitoja ja Laserhoitoja.

Henna valmistui hevosshiatsuhoitajaksi 2011  Skotlantilaisen Lizz Eddyn opettamana. Kokemusta Hennalla on alalta jo 20 vuoden ajalta.

Kavioiden vuolua Henna on opiskellut Amerikkalaisen, tätä nykyä Norjassa vaikuttavan Dan Guerreran opissa perus- ja jatkokurssilla.

Lännenratsastuksen kiehtovaan maailmaan Hennaa on opettanut Leena Larsson Ruotsista.

Minut on hevoset ammattiin opettaneet .

Kotitilallani tehtiin kaikki maatilan työt Suomenhevosilla. Olen pienenä istunut sontakärrissä lämpimän lannan päälle heitetyllä matolla , muokannut hevosella karhilla kynnöstä, ohjannut hevosta selästä heinäseipäältä toiselle, ollut tukkimetsässä isän "apuna" ja jopa kyntänytkin vähän . Eli kasvoin hevosten kainalossa . Sittemmin ihan omien hevosten myötä alkoi niiden lihashuolto kiinnostamaan. Huomasin laumaani tuijotellessani niiden hoitavan toisiltaan tiettyjä paikkoja . Aloin niitä myös itse hoitamaan ja hevoset alkoivat näyttämään minulle "pisteitään ,"kanaviaan " ja "linjojaan " . (Nyt Shiatsuopintojen myötä nämä  pisteet ,kanavat ja linjat ovat saaneet nimet ja tiedän tarkemmin mihin ne vaikuttavat :-) Kengättömyyskään ei ole ollut minulle mitenkään vieras ajatus ,koska kaikki kotona olleet työhevoset olivat ilman kenkiä . Sieltä varmaan kavion muoto on painunut mieleeni . Kun menin Danin peruskurssille , hän kyseli "oletko vuollut näin ennenkin " :-)

Sitten tutut halusivat hoidattaa omia hevosiaan ja puskaradion toimiessa sain hoidettavakseni muutaman ravihevosen , jotka alkoivat menestyä . Muunmuassa  Minna Piirosen ravihevoset ovat kuuluneet hoidettaviini jo usean vuoden ajan . Olen hoitanut niin kaviokuumesettiksiä, harrastehevosia kuin korkealla tasolla kisaavia kouluratsuja niin Suomessa kuin Ruotsissakin (siellä myös ravihevosia). Kaikki hoitamani ja omistamani hevoset ovat opettaneet minua kuuntelemaan hevosta käsieni kautta . Ja tulevat opettamaankin niin kauan kun jatkan työtäni hevosten parissa.

Shiatsuhoidolla avataan tukkeutuneita meridiaanilinjoja ja täytetään tyhjiä . Shiatsussa käymme läpi  meridiaanilinjoja samoin kuin hevosten akupunktiossakin . Käytämme neulojen sijaan käsiämme ja avaamme koko meridiaanilinjan sormilla painellen , venytellen ja jalkojen pyöritysliikkeitä käyttäen. (käytämme myös meridiaanilinjalla sijaitsevia akupisteitä) Hoito auttaa hevosta kokonaisvaltaisesti . Koska vaikutamme myös sisäelimiin ,niin tätä kautta autamme hevosta puhdistamaan elimistöään . Monet lihasten,rangan , nivelten , jalkojen asentojen ym. ongelmat voivat johtua eri meridiaanilinjojen tukoksista ja /tai tyhjyydestä. Esim. huonon käytöksen takana voi olla hevosellakin päänsärkyä ,silmäoireita ym. vaivaa . Hevonen joka seisoo takajalat ja etujalat vatsan alla saattaa kärsiä vatsa-ja/tai rakkovaivoista , mutta omistajat huomioivat vain kovettuneet selkälihakset.

Käytän työssäni myös muita pitkän urani varrella oppimiani tekniikoita kaularangan -ja selkärangan lukkojen avaamisessa , lapojen /hartioiden avaamisessa , nivelten ja lantion ongelmissa . Joten en halua itseäni määritellä vain jonkin lajin "hevoshoitajaksi" , käytän sitä tekniikkaa tai hoitomuotoa mitä hevonen tarvitsee kulloiseenkin vaivaansa.

Kavioidenvuoluopiskelun ja hevospsykologian/ratsastuksen opiskelun myötä olen saanut uusia ulottuvuuksia hoitoihini ,koska kaikki vaikuttaa kaikkeen hevosessa . Esim. polveensa lyövälle ravihevoselle kengittäjä yrittää usein kaviota kallistamalla saada lyönnin loppumaan . Seurauksella ,että jänteet joutuvat tiukoille , lihaksisto jännittyy ja kipeytyy . Kivun seuraukset voivat olla moninaiset , vatsa reistaa ,hevosesta tulee "hapan"..ym  .  Tai ravihevoselle laitetaan jos minkälaista vempainta ja tankoa kun ne juoksevat vinossa . Ja ratsupuolella kuolaimia kovennetaan ,kun hevonen ei pysy käsissä.  Kun alunpitäen olisi tarkistettu onko vika jossain päin suuta ,lihaksistoa tai rankaa (tai varusteita),kun hevonen juoksee kipua pakoon. Olen saanut hyviä tuloksia shiatsuhoidoilla hevosten (varsinkin nuorten) kavioasentovirheisiin. Ns. "kusipäisistä" hevosistakin on kuoriutunut ihan hauskoja tyyppejä ,kun kivun aiheuttajat ovat poistuneet .  Tai omistajan ja hevosen johtajuusasiat on pistetty kuntoon  .                                                                                                Jumppaamalla hevosia selästä käsin olen saanut hyviä tuloksia löysäpolvisten , lapavaivaisten ja rankavaivaisten hevosten kanssa.                                                           

Myös ruokinta on avainasemassa hevosen hyvinvoinnille . Liian usein joudun hoitamaan metabolisista-ja vatsahaavaoireista kärsiviä hevosia . Minun nuoruudessani kaviokuumetta oli hyvin harvalla ja nyt sitä tuntuu olevan vähän joka puolella.  Ihmiset katsovat nykyään netistä mitä hevonen syö ja maalaisjärki tuntuu kadonneen ruokinnasta. Ostetaan jos vaikka minkälaista täysrehua tietämättä mitä ne oikeastaan sisältävät ,vain kun kaverikin sitä ostaa . Hevosilla on tässä 10 vuoden sisällä yleistyneet iho-ongelmat jotka luen suurelta osin täysrehujen piikkiin. Kivennäisissä on yllättävän paljon sokereita ym. että hevoset söisivät niitä (yli tarpeen). Hevosille(kisa) ei anneta tarpeeksi heinää ,kun pelätään heinämahaa ja vatsahaavat ovat sen myötä yleistyneet. (heinän syönti vähentää stressiä). Heinää pitäisi antaa pieniä määriä pitkin päivää (ja yö heinät myöhällä), että  vatsan happamuustaso pysyisi alhaisena . Kisahevonenkin tarvitsee laiduntamista kesäaikaan. Hampaiden kunnosta tulisi vastata niiden hoitoon koulutetut henkilöt. Liian usein törmään vatsahaavaiseen hevoseen jonka hampaista on vastannut henkilö joka ei tiedä mitä tekee . Näistä aiheista voisi kirjoittaa loputtomiin , mutta mielestäni hyvänlaatuinen heinä (harrastehevoselle vähäsokerinen) ja luonnolliset kivennäiset ovat hevosen ruokaa parhainmillaan .

1.jpg

Kuvassa Lebedi ja Lekun Blondi hoitamassa ohutsuolen ja rakon meridiaaneja toisiltaan.

 


Uutiset

Löydät meidät myös Facebookista (14.03.2018)
Löydät meidät myös Facebookista sivulta Niilolan Tila/Hevosten Hyvinvointikeskus Sinne päivitän tietoa kursseista ym. reaaliajassa

Hevosten hyvinvointikeskus (26.08.2014)
http://www.maakaista.fi/item/899-täyden-palvelun-hyvinvointikeskus-hevosille